You are here: Home Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen.

Q: 

Is het mogelijk om individueel theorie examen te doen ?

Ja, dat is mogelijk. Dit kan je bij het CBR opvragen en je betaald een ander tarief dan de klassicaal examen.
Q: 

Vanaf wanneer mag ik in andere landen dan in Nederland rijden?

In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18e verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.
Q: 

Mag ik ook in het buitenland rijden als ik 17 ben?

Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland.
Q: 

Wanneer kan ik mijn begeleiderspas aanvragen?

Je begeleiderspas kun je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je begeleiderspas is niet verplicht tijdens je theorie-examen, tussentijdse toets of praktijkexamen. Het aanvragen van een begeleiderspas duurt ongeveer 10 werkdagen, dus vraag ‘m op tijd aan. Je moet je begeleiderspas aangevraagd hebben voordat je het rijbewijs kunt aanvragen bij het gemeentehuis. De begeleiderspas moet je altijd bij je dragen als je met je coach de weg op gaat, net als je rijbewijs.
Q: 

Aan welke eisen moet een coach voldoen?

Een coach:
  • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
  • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
  • mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen
Q: 

Wat is het verschil tussen een puntenrijbewijs en een beginnersrijbewijs?

Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder, dit heet dan ook een beginnersrijbewijs. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald. Hebt u binnen 5 jaar 3 strafpunten gekregen, dan moet u uw rijbewijs inleveren bij de politie. Vervolgens moet u een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR.Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen: zowel ervaren bestuurders als beginners. Ook voor deelnemers aan 2toDrive, waarbij vanaf 17-jarige onder begeleiding een auto mag worden bestuurd, geldt dit puntenrijbewijs. Het is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan.Als u binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, bent u uw rijbewijs kwijt. Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. Als uw rijbewijs ongeldig is verklaard, mag u niet meer rijden. Na de periode van rijontzegging moet u opnieuw rijexamen doen om een rijbewijs te halen.
Q: 

Wat gebeurt er als mijn rijbewijs in het buitenland wordt ingenomen?

Het rijbewijs wordt dan teruggestuurd naar Nederland, waar u het rijbewijs normaal gesproken weer terugkrijgt. U moet niet direct een nieuw rijbewijs aanvragen in Nederland, omdat deze later ongeldig wordt verklaard. Dit gebeurt als de RDW erachter komt dat het rijbewijs in het buitenland is ingenomen. U kunt dus beter wachten tot u uw rijbewijs weer in uw bezit krijgt.
Q: 

Moet ik ook een Nederlandse nationaliteit hebben om een Nederlands rijbewijs te verkrijgen?

Nee, dit hoeft niet. U moet wel ingeschreven staan in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de gemeente als ingezetene. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een Nederlandse of EU-nationaliteit of in het bezit zijn van een van de volgende verblijfsvergunningen: Type I: regulier bepaalde tijd Type II: regulier onbepaalde tijd Type III: asiel bepaalde tijd Type IV: asiel onbepaalde tijd type EU/EER, gemeenschapsonderdaan
Q: 

Wat kost een nieuw rijbewijs?

De kosten hiervan verschillen per gemeente. Dit kunt u zodoende navragen bij uw gemeente.
Q: 

Kan ik mijn rijbewijs halen als ik net in Nederland woon?

Op het moment van aanvragen moet u in Nederland woonachtig zijn. Daarbij moet u al 185 dagen in Nederland woonachtig zijn geweest in het voorafgaande jaar , gerekend vanaf de aanvraagdatum. Ook volstaat het als u tenminste zes maanden staat ingeschreven aan een in Nederland gevestigde universiteit, school voor middelbaar, voortgezet of hoger beroepsonderwijs of andere school voor middelbaar, voortgezet of hoger onderwijs. Tot slot mag u maximaal 4 jaren buiten Nederland hebben verbleven, mits u wel een periode van 10 jaar onafgebroken in Nederland heeft gewoond. In dat geval hoeft u dus niet eerst 184 dagen in Nederland te verblijven.
Rijbewijs B

Rijbewijs B

Wil je je rijbewijs B (autorijbewijs) halen in omgeving Weert en snel slagen tegen lage kosten? Rijschool Jacobs helpt je ermee. Kijk op deze website naar de mogelijkheden.

Autolessen op maat

Autolessen op maat

Het behalen van je autorijbewijs is het ultieme resultaat van het volgen van het voor jou juiste aantal autorijlessen. Omdat dit niet voor elke persoon gelijk is bieden wij onze leerlingen naast losse rijlessen ook de mogelijkheid om een pakket af te sluiten.

Persoonlijke instructie

Persoonlijke instructie

Geduldige en Persoonlijke aanpak. Voel je veilig en op je gemak wat wel zo plezierig is. Door bovenstaande punten een betere MOTIVATIE waardoor minder rijlessen en daardoor voordeliger je rijbewijs!